Το μαύρο κύμινο, είναι ένα ετήσιο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae και είναι εγγενές στην νότια και νοτιοδυτική Ασία. Το Nigella sativa αυξάνεται σε 20-30 εκατοστά σε ύψος, με λεπτά διαιρεμένα, γραμμικά φύλλα. Τα λουλούδια είναι λεπτά, και συνήθως είναι έγχρωμα απαλά γαλάζια και λευκά.

Οι καρποί του μαύρου κύμινου είναι μεγάλες και φουσκωμένες κάψουλες που αποτελούνται από τρία έως επτά ενωμένα ωοθυλάκια, που το καθένα περιέχει πολυάριθμους σπόρους που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό (Bunium bulbocastanum).

Οι σπόροι της Nigella sativa ή του μαύρου κύμινου χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα στην ινδική και μεσανατολική κουζίνα. Οι μαύροι σπόροι συνδυάζονται με κρεμμύδια, μαύρο πιπέρι και ρίγανη. Έχουν μια έντονη πικρή γεύση και οσμή.

Οι ξεροί ψημένοι σπόροι Nigella ταιριάζουν με κάρι, με λαχανικά και όσπρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «πιπέρι» σε συνταγές με φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και τα πουλερικά. Σε μερικούς πολιτισμούς, οι μαύροι σπόροι χρησιμοποιούνται στα προϊόντα άρτου για γεύση.

Το έλαιο του μαύρου κύμινου περιέχουν συζευγμένο λινολεϊκό (18:2) οξύ, thymoquinone, nigellone (dithymoquinone), melanthin, nigilline, damascenine και trans-ανηθόλη. Η thymoquinone αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς των οπιοειδών στο σώμα και βοηθά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα. Επίσης, η thymoquinone χρησιμοποιείται σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο και οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Το κύμινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τριμμένο είτε ολόκληροι οι σπόροι.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν και η οποία δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό που χάνετε σωματικό λίπος.

Πρόκειται για το κύμινο σε σκόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους, στην μείωση του σωματικού λίπους και στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 88 παχύσαρκων γυναικών, τις οποίες χώρισαν σε δύο ομάδες. Για 3 μήνες, και οι δύο ομάδες ακολούθησαν πρόγραμμα συμβουλευτικής διατροφής με μειωμένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες. Αλλά τα μέλη της μιας ομάδας κατανάλωναν επίσης 3 γραμμάρια (λίγο λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού) κύμινο σε σκόνη καθημερινά, ανακατεμένο σε 140 γραμμάρια γιαουρτιού (η ίδια ποσότητα γιαουρτιού, χωρίς το κύμινο, δινόταν καθημερινά και στα μέλη της άλλης ομάδας).

Στο τέλος του 3μηνου πειράματος, τα μέλη της ομάδας που κατανάλωνε κύμινο είχαν χάσει κατά μέσο όρο 3 κιλά περισσότερα από τα μέλη της άλλης ομάδας.

Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας με το κύμινο μείωσαν το ποσοστό σωματικού τους λίπους κατά 14,64%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το 4,91% που σημείωσαν τα μέλη της άλλης ομάδας.

Το μαύρο κύμινο θεωρείται πολύτιμο καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα σε μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και ω3-6 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, μετά από επιστημονική έρευνα έχουν προσδιοριστεί οι 2 πολύτιμες ουσίες που περιέχει το μαύρο κύμινο και εκτοξεύουν τη δράση του. Συγκεκριμένα:

  1. Θυμόλη: Έχει ισχυρή αντισηπτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον είναι ιδανική για επούλωση τραυμάτων.
  2. Θυμοκυνόνη: Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες που προκαλεί η χημειοθεραπεία.
  • Μαύρο κύμινο υπέρ υγείας:
  1. Έχει αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως οι κόκκοι από το μαύρο κύμινο περιέχουν καροτίνη που μετατρέπεται στο συκώτι σε βιταμίνη Α.
  2. Χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει το μαύρο κύμινο, ενισχύεται η όραση.
  3. Βελτιώνει τη μνήμη.
  4. Έχει διουρητική δράση και ως εκ τούτου συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος.
  5. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές και αποτοξινώνει το έντερο.
  7. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  8. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος και δρα κατά των αλλεργικών παραγόντων που το προκαλούν.
  9. Έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση.
  10. Το μαύρο κύμινο δρα ως αποχρεμπτικό.
  11. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.
  • Μαύρο κύμινο υπέρ ομορφιάς:
  1. Προάγει την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.
  2. Δρα κατά των δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ακμή, το έγκαυμα κ.α.
  3. Έχει ενυδατική και αντιρυτιδική δράση.

REFERENCES

1. WHO. Global Health Risks: Mortality and Burden of Disease Attributable to Selected Major Risks. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2009. []
2. Frishman WH, Beravol P, Carosella C. Alternative and complementary medicine for preventing and treating cardiovascular disease. Dis Mon. 2009;55:121–92. [PubMed[]
3. Kocyigit Y, Atamer Y, Uysal E. The effect of dietary supplementation of Nigella sativa L. on serum lipid profile in rats. Saudi Med J. 2009;30:893–6. [PubMed[]
4. Sultan MT. Characterization of black cumin seed oil and exploring its role as a functional food. PhD Thesis. Faisalabad: University of Agriculture; 2009. []
5. Gilani AH, Qaiser J, Ullah Khan MA. A review of medicinal uses and pharmacological activities of Nigella sativaPak J Biol Sci. 2004;7:441–51. []
6. Hajra N. Nigella sativa; The miraculous herb. Pak J Biochem Mol Biol. 2011;44:44–8. []
7. Bamosa AO, Ali BA, Sowayan SA. Effect of oral ingestion of Nigella sativa seeds on some blood parameters. Saudi Pharm J. 1997;5:126–9. []
8. Anwar MB, Tayyab M. Effect of Nigella sativa on lipid profile in albino rats. Gomal J Med Sci. 2007;5:28–31. []
9. Raj RL, Narayani U. Effect of aerobic training on percentage of body fat, total cholesterol and HDL-C among obese women. World J Sport Sci. 2010;3:33–6. []
10. Arazi H, Farzaneh E, Gholamian S. Effect of morning aerobic training on lipid profile, body composition, WHR and Vo 2 max in sedentary overweight females. J Acta Kinesiologica. 2012;1:19–23. []
11. Fletcher GF, Blair SN, Blumenthal J, Caspersen C, Chaitman B, Epstein S, et al. Statement on exercise. Benefits and recommendations for physical activity programs for all Americans. A statement for health professionals by the Committee on Exercise and Cardiac Rehabilitation of the Council on Clinical Cardiology, American Heart association. Circulation. 1992;86:340–4. [PubMed[]
12. Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 3rd ed. Philadelphia: Lea and Febiger; 1986. American College of Sports Medicine; pp. 1–3. []
13. Yar T, El-Hariri M, El-Bahai MN, Bamosa AO. Effects of Nigella sativa supplementation for one month on cardiac reserve in rats. Indian J Physiol Pharmacol. 2008;52:141–8. [PubMed[]
14. Sabzghabaee AM, Dianatkhah M, Sarrafzadegan N, Asgary S, Ghannadi A. Clinical evaluation of Nigella sativa seeds for the treatment of hyperlipidemia: A randomized, placebo controlled clinical trial. Med Arh. 2012;66:198–200. [PubMed[]
15. Karvonen MJ, Kentala E, Mustala O. The effects of training on heart rate; a longitudinal study. Ann Med Exp Biol Fenn. 1957;35:307–15. [PubMed[]
16. Saygýn O, Ali OM. The effect of twelve week aerobic exercise programed on health related physical fitness components and blood lipids in obese girls. Afr J Pharm Pharmacol. 2011;5:1441–5. []
17. Kline GM, Porcari JP, Hintermeister R, Freedson PS, Ward A, McCarron RF, et al. Estimation of VO2 max from a one-mile track walk, gender, age, and body weight. Med Sci Sports Exerc. 1987;19:253–9. [PubMed[]
18. Nakhostin-Roohi B, Niknam Z. BMI, fat percentage and VO2 max in college female staff. J Sports Med Phys Fitness. 2008;48:211–6. [PubMed[]
19. Stamler J, Wentworth D, Neaton JD. Is relationship between serum cholesterol and risk of premature death from coronary heart disease continuous and graded. Findings in 356,222 primary screenees of the Multiple Risk Factor Intervention Trial (MRFIT)? JAMA. 1986;256:2823–8. [PubMed[]
20. Antman E, Creager M, Braunwald E, William G, Challender P, Edelman E, et al. Pathophysiology of Heart Disease. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins; 2003. pp. 111–30. []
ΠΗΓΗ: https://panosplatritis.health
Share.

Leave A Reply