Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει στην παραγωγή πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πήξη του αίματος. Η πρόσληψη βιταμίνης Κ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνει κανείς αντιπηκτική αγωγή, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής, λόγω της δράσης της στην πήξη του αίματος. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα βιταμίνης Κ που καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερο ευνοείται η πήξη του αίματος.

Τι είναι και σε ποιους χορηγείται η αντιπηκτική αγωγή;

Η αντιπηκτική αγωγή που χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς έχει ως στόχο να περιορίσει την πηκτικότητα του αίματος, ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό θρόμβου μέσα στο αγγείο. Υπάρχουν δύο ειδών αντιθρομβωτικά φάρμακα: τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά. Στα αντιπηκτικά φάρμακα ανήκει η ηπαρίνη και τα κουμαρινικά φάρμακα, των οποίων η δράση μπορεί να επηρεαστεί πολύ μέσω της διατροφής.

Τέτοιου είδους αγωγή συνήθως λαμβάνουν άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, στενώσεις καρωτίδων, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο με θρομβώσεις, άτομα που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τα οποία έχουν συμπτώματα αθηροσκλήρωσης.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τη βιταμίνη Κ από τη διατροφή σας

Η βιταμίνη Κ περιέχεται σε μία ποικιλία τροφίμων. Τα λαχανικά είναι μια από τις πιο σημαντικές ομάδες όσον αφορά στο περιεχόμενο τους σε βιταμίνης Κ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, ενώ τα περισσότερα λαχανικά έχουν μία μέση περιεκτικότητα. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει την αγωγή με αντιπηκτικά για αυτό καλό θα είναι να μην ξεπερνάτε τις 2 μερίδες αλκοόλ μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Τέλος, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες τροφίμων όπως και σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής όπου ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές ποσότητες σε βιταμίνη Κ.

Είναι σημαντικό ένας ασθενής που λαμβάνει μία τέτοια φαρμακευτική αγωγή να μην αποκλείσει τα τρόφιμα με βιταμίνη Κ από τη διατροφή του, αλλά να προσπαθήσει να καταναλώνει καθημερινά τις ίδιες ποσότητες σε βιταμίνη Κ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ απότομες αλλαγές στην διατροφή από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, είναι λάθος κάποιος να καταναλώσει 1 μεγάλο πιάτο λαχανικά τη μία μέρα και την επόμενη να μην συμπεριλάβει καθόλου τα λαχανικά στη διατροφή του.

Παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της αντιπηκτικής αγωγής με ανταγωνιστές βιταμίνης Κ είναι:

  • Προβλήματα σίτισης
  • Απότομες αλλαγές στην διατροφή
  • Συγχορηγούμενα φάρμακα
  • Συμπληρώματα διατροφής
  • Αλλαγή στην κατάσταση της υγείας

Επίσης, κάποια φυσικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την αντιπηκτική αγωγή και πρέπει να αποφεύγονται.

Υπάρχουν  ομάδες τροφίμων φυσικής αραίωσης του αίματος: εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, αυτά που περιέχουν σαλικυλικά, αυτά που περιέχουν φυσικά αντιβιοτικά και αυτά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ένας τύπος φυσικών αντιθρομβωτικών είναι ουσίες που μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, γνωστές ως σαλικυλικά. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η ασπιρίνη, αλλά πολλά τρόφιμα, όπως τα συντηρητικά και τα αρώματα, περιέχουν επίσης σαλικυλικά άλατα ή ουσίες που μοιάζουν με ασπιρίνη. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του σώματος για τη θρόμβωση του αίματος.

Σαλικυλικά
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά περιλαμβάνουν πολλά μπαχαρικά, τα περισσότερα φρούτα, ειδικά τα αποξηραμένα, τα καρύδια, αλλά και ορισμένα αρώματα και συντηρητικά. Τα σαλικυλικά μπλοκάρουν τη βιταμίνη Κ, αραιώνοντας φυσικά το αίμα, αυξάνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια και τον μεταβολισμό. Αυτά συχνά αναφέρονται ως “θερμαντικά μπαχαρικά” λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και της επιτάχυνσης του μεταβολισμού.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε:

Βότανα: πιπέρι Cayenne, σκόνη curry, πάπρικα, πιπερόριζα, κανέλα, θυμάρι, ρίγανη, άνηθο, γλυκόριζα, κουρκουμάς, τζίντζερ, μέντα.
Φρούτα: Πορτοκάλια, σταφίδες, μανταρίνια, δαμάσκηνα, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, cranberries, βατόμουρα.
Άλλες ουσίες: Μέλι, τσίχλα μέντας, ξίδι, μηλίτη, κρασί.
Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποφυγή υπερ-οξείδωσης. Τροφές όπως τα αυγά, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, η παπάγια, το σιτάρι και τα φυτικά έλαια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή πρόσφατα εξαιτίας της ικανότητάς τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να κάνουν το αίμα λιγότερο επιρρεπές σε πήξη. Το ιχθυέλαιο είναι συνήθως υψηλό σε ωμέγα-3. Τροφές πλούσια σε ωμέγα-3 είναι οι αντσούγιες, ο σολομός, ο τόνος Albacore, το σκουμπρί, οι πέστροφες, οι ρέγγες αλλά και τα καρύδια, το ελαιόλαδο και οι κολοκυθόσποροι.

Φυσικά Αντιβιοτικά Τρόφιμα
Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με την αραίωση του αίματος. Μερικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, η κανέλλα, το αγνό φυσικό μέλι και το ελαιόλαδο έχουν φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Βρωμελίνη
Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που σχετίζεται με την αρθρίτιδα όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Η δράση του βελτιώνεται σε συνδυασμό με κουρκουμά και τζίντζερ. Επιπλέον, η βρομελίνη είναι ένα θαυμάσιο πεπτικό ένζυμο όταν λαμβάνεται με τα γεύματα και βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, προστατεύοντας από το σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος, που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων νεφρικών λίθων. Είναι όμως και ένα φυσικό διαλυτικό του αίματος, καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπερβολικής συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων.

Τι είναι το INR;
Το INR είναι η συντομογραφία του όρου international normalized ratio ή διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο. Το INR μαζί με τον χρόνο προθρομβίνης (prothrombin time ή PT) είναι οι εξετάσεις που ελέγχουν την πήξη του αίματος και συγκεκριμένα το εξωγενές μονοπάτι που περιλαμβάνει τους παράγοντες I (Ινωδογόνο), ΙΙ (Προθρομβίνη), V (προακελερίνη), VII (προκονβερτίνη), και X (παράγοντας Stuart-Prower).

Το INR υπολογίζεται με βάση τα αποτελέσματα του PT βάσει του τύπου: INR = PT ασθενούς ÷ PT μάρτυρα. Το INR χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη ή Sintrom (ακενοκουμαρόλη).

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του INR;
Στους υγιείς ανθρώπους, το φυσιολογικό INR έχει τιμή 0,8-1,2.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (Sintrom, βαρφαρίνη), το INR θα πρέπει να είναι 2-3 ώστε να θεωρηθεί ότι η αντιπηκτική αγωγή είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ή από θρομβώσεις στα πόδια ή στους πνεύμονες.

Στους ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια ή κίρρωση του ήπατος, το INR είναι αυξημένο, επειδή το συκώτι δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.

Τι μπορεί να συμβεί αν το INR είναι υψηλό;
Όσο υψηλότερο είναι το PT ή το INR τόσο μεγαλύτερος χρόνος απαιτείται για να πήξει το αίμα. Όταν το PT ή το INR είναι πολύ υψηλά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας (από τη μύτη, τα ούλα ή εμετός με αίμα).

Πώς μπορώ να μειώσω το INR;
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνη Κ η οποία δρα ως αντίδοτο στα αντιπηκτικά (Sintrom, βαρφαρίνη). Εάν λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη Κ με την διατροφή, είναι δυνατόν να μειώσει τα επίπεδα του INR.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδες, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, παντζάρι, ταράξακο, Ινδική μουστάρδα, σπαράγγια κλπ), το μοσχαρίσιο ή χοιρινό συκώτι και παράγωγα της σόγιας. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα για κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Άλλα τρόφιμα που πιθανόν να αλληλεπιδράσουν με την βαρφαρίνη και να επηρεάσουν το INR είναι το μάνγκο, το γκρέιπφρουτ, το κράνμπερι (αν και δεν υπάρχει ομοφωνία), το αβοκάντο, καθώς και το αλκοόλ.

Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής που πιθανόν περιέχουν βιταμίνη Κ.

Επηρεάζει ο καφές το INR;
Ο καφές περιέχει καφεΐνη που έχει την ικανότητα να αναστείλει τον μεταβολισμό της βαρφαρίνης και να αυξήσει την συγκέντρωσή της στο πλάσμα. Με άλλα λόγια ο καφές μπορεί να αυξήσει το INR και τις αντιπηκτικές ιδιότητες των φαρμάκων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα που επηρεάζουν το INR θα πρέπει να περιορίσουν τη συχνή κατανάλωση καφέ και τσαγιού (κυρίως να αποφεύγεται το πράσινο τσάι).

Επηρεάζει η σοκολάτα το INR;
Η ασφάλεια της μαύρης σοκολάτας από τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα είναι σχετική. Οι ασθενείς θα πρέπει να μετράνε το INR όταν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (είτε να ξεκινήσουν είτε να σταματήσουν να την τρώνε).

Επηρεάζει το λεμόνι το INR;
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το λεμόνι ή το νερό με λεμόνι επηρεάζουν το INR.

ΠΗΓΗ: https://panosplatritis.health

Share.

Leave A Reply