«Έχω αγοράσει τα δικαιώματα για ένα show που μπορεί να αλλάξει λιγάκι την Ελλάδα. Είναι ό,τι πιο διαφορετικό έχετε δει μέχρι σήμερα, είναι το Dragons’ Den».

Με αυτή του την δήλωση ο Σάκης Τανιμανίδης έκανε γνωστό ότι η εταιρία του, η Baby Blue Project, έχει τα δικαιώματα του Dragons’ Den.

Ούτε κλειδαρότρυπες, ούτε ημίγυμνα προκλητικά κορμιά, ούτε κυλίσματα στην άμμο, ούτε κατσαρόλες, ούτε κάτι από αυτά που έχουμε δει έως τώρα.

Τι είναι όμως το Dragons’ Den;

Business!

Το συγκεκριμένο ριάλιτι σόου ξεκίνησε από την Ιαπωνία το μακρινό 2001 και είχε τίτλο «Tigers of Money», σε παραγωγή της Sony Pictures Television. Σύμφωνα με το κόνσεπτ του, υπάρχουν τέσσερις ή πέντε κριτές-επενδυτές, οι Dragons ή οι Tigers (όπως ήταν αρχικά στην Ιαπωνία), οι οποίοι βλέπουν κάθε φορά έναν μικρό επιχειρηματία να τους παρουσιάζει την ιδέα ή την επιχείρησή του.

Μπροστά από τους κριτές μπορούν να παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες, τα οποία περιμένουν να λάβουν χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, ο διαγωνιζόμενος αναλύει τα θετικά της ιδέας του, προσπαθώντας να πείσει τους «Δράκους», να του δώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό (το οποίο καθορίζεται εκείνη τη στιγμή), ενώ οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν ένα ποσοστό μετοχών, από την επιχείρηση που θα στηθεί.

Με λίγα λόγια οι τηλεθεατές βλέπουν μπροστά στις κάμερες ό,τι ακριβώς συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις και στο στήσιμο μιας νέας επιχείρησης. Φυσικά, ο διαγωνιζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί μια προσφορά των κριτών και να αποχωρήσει από την αίθουσα. Από την άλλη, οι «Δράκοι» πολλές φορές αν εντοπίσουν ελλείψεις ή προβλήματα στην ιδέα ενός διαγωνιζόμενου, μπορούν να τον «στήσουν στον τοίχο».

Η επιτυχία του Dragons’ Den οφείλεται στο «δικαίωμα στο όνειρο» κάθε διαγωνιζόμενου. Ο καθένας μπορεί να πάει μπροστά στους επενδυτές και να δει την ιδέα του από το πουθενά, να τον μετατρέπει σε εκατομμυριούχο. Μια τέτοια επιτυχημένη ιστορία είχε ο μουσικός και σεφ, Λέβι Ρουτς, ο οποίος εμφανίστηκε στη δευτερη σεζόν της βρετανικής εκδοχής του σόου και παρουσίασε στους κριτές την καυτερή Reggae Reggae Sauce, που δημιούργησε μόνος του.

Για δείτε:

Ζήτησε, λοιπόν, μία χρηματοδότηση ύψους 50.000 λιρών, προκειμένου η μυστική του συνταγή να μπει για τα καλά στη βρετανική αγορά. Ο Πίτερ Τζόουνς, ένας από τους «Δράκους» του τηλεοπτικού ριάλιτι, πείστηκε από την πατέντα του Ρουτς και έδωσε τα χρήματα, παίρνοντας ένα 40% της επιχείρησης. Τι έγινε στη συνέχεια; Η Reggae Reggae Sauce ξεπούλησε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον πρώην διαγωνιζόμενο του Dragons’ Den να έχει σήμερα μια περιουσία που φτάνει τα 50 εκατομμύρια λίρες.

Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ιστορίες επιτυχίας, που έχει «γεννήσει» το συγκεκριμένο ριάλιτι σόου, το οποίο έχει προβληθεί σε συνολικά 30 χώρες παγκοσμίως. Από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Όπως καταλαβαίνετε το να δούμε στις οθόνες μας την Ελληνική έκδοση του   Dragons’ Den είναι θέμα χρόνου. Ίσως και από την νεα τηλεοπτική σεζόν.

Αυτή την στιγμή ο Σάκης Τανιμανίδης ανήκει στο δυναμικό του ΑΝΤ1. Πολύ πιθανόν το σόου να το δούμε εκεί. Για να το ανακοινώσει μάλιστα την δεδομένη στιγμή ίσως το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρίσκεταισε φάση προετοιμασίας.

Πάντως ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

 

Share.

Leave A Reply