Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς. Ανήκει στο γένος Prunus, μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπό ως φρούτο, ή αποξηραμένο χωρίς να αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Γίνεται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Οι καρποί που προορίζονται για ξήρανση μαζεύονται όταν είναι ώριμοι. Στην συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους με θερμοκρασία 65-90 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικά ευρύματα.

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ έδειξε πως τρώγοντας δαμάσκηνα κάθε μέρα, για περίπου 12 εβδομάδες μπορούμε να χάσουμε έως και 2 κιλά και σχεδόν 3 εκατοστά από τη μέση.* Εννοείτε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης Διατροφής.

Για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των δαμάσκηνων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, σε εκείνους που έτρωγαν κάθε μέρα δαμάσκηνα (140g ημερησίως για τις γυναίκες και 171g για τους άνδρες) και εκείνους στους οποίους είχαν δώσει συμβουλές για υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ενεργού απώλειας βάρους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που έτρωγαν δαμάσκηνα, παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων της μελέτης. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έτρωγε δαμάσκηνα, επέδειξαν αυξημένο αίσθημα κορεσμού.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα.

Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε υψηλές θερμίδες.

Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου).

Plums

Δημιουργούν ισχυρότερα οστά. Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα μπορεί επομένως να χαρακτηριστούν εύκολα σούπερ τροφές για γερά και υγιή οστά.

Συγκεκριμένα:
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη
  • Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη
  • Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά
  • Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (β-καροτένιο), κάλιο και σίδηρο
  • Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (20 θερμίδες/τεμάχιο).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ΠΗΓΗ: https://panosplatritis.health
Share.

Leave A Reply