Υλικά
Για τα καλαμάρια
- 12 Καλαμάρια (μέτρια προς μεγάλα με τα πλοκάμια τους- καθαρισμένα )
- 5 κουταλιές Ελαιόλαδο
- 1 κιλό φρέσκο Σπανάκι (χοντροκομμένο )
- 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα Σκόρδο (πολτοποιημένη)
- 200 γρ Φέτα
- 2 κλωναράκια φρέσκια Ρίγανη (ψιλοκομμένη )
- 2 κλωναράκια φρέσκο Δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο )
- Αλάτι & Πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 κουταλιές Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι (τριμμένο)
- 1 σκελίδα Σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 2 συσκευασίες Ντομάτα (ψιλοκομμένη )
- 1 κουταλάκι πελτέ Ντομάτας
- 1 πρέζα Ζάχαρη
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Μετά προσθέτετε το πελτέ και ανακατεύετε καλά για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει περίπου για 7-8 λεπτά.
Όταν θα είναι έτοιμη, τη ρίχνετε μέσα σε ένα πυρέξ και προσθέτετε τα καλαμαράκια από πάνω.
Για τα γεμιστά καλαμάρια
Πλένετε τα καλαμάρια και αφαιρείτε τα κεφάλια με τα πλοκάμια. Τα αφήνετε στην άκρη σε ένα τρυπητό .
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και το σπανάκι και αφήνετε να μαραθούν καλά .
Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά .
Με ένα κουτάλι παίρνετε από το μείγμα από το σπανάκι και γεμίζετε τα καλαμαράκια . Κλείνετε με τα κεφάλια και τα πλοκάμια. Τα βάζετε στο πυρέξ με την σάλτσα ντομάτας .
Κλείνετε το σκεύος με λαδόχαρτο και ακολούθως με ασημόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά στον αέρα.
Τέλος, τα βγάζετε από τον φούρνο, αφαιρείτε τα χαρτιά και τα ξαναβάζετε στον φούρνο στις αντίστασεις για ακόμα 10 λεπτά να ροδίσουν και σερβίρετε.
Facebook | Instagram | You Tube
ΠΗΓΗ: www.giorgoserotokritou.com