Υλικά
- 25 γρ. Μαγιά
- ½ φλιτζάνι χλιαρό Νερό
- 550 γρ. Αλεύρι σκληρό
- 350 ml Νερό
- 2 κουταλάκια Αλάτι
- 5 κουταλιές Ελαιόλαδο
- 35 γρ. Ζάχαρη
- Πιπέρι
Για γαρνίρισμα
- 2 κουταλάκια Αλάτι χοντρό
- Λίγο Δεντρολίβανο
- Λίγα Ντοματίνια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και την αφήνετε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Κοσκινίζετε σ’ ένα μπολ το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση, προσθέτοντας το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι και δυο κουταλιές λάδι. Αναμειγνύετε καλά με τα χέρια σας.
Προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη, το πιπέρι και ζυμώνετε καλά με τα χέρια μέχρι να έχετε μια ωραία ζύμη.
Αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για ακόμα 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Ξαναβάζετε τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2 ½ ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά τη ξαναζυμώνετε για μερικά λεπτά και την πιέζετε σε μια λαδωμένη στρογγυλή ή ορθογώνια φόρμα τάρτας 25 εκ. και τη σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα. Την αφήνετε 20 λεπτά για να φουσκώσει.
Μετά πιέζετε παντού με το δάχτυλό σας τη ζύμη για να δημιουργήσετε λακκουβίτσες. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι πάνω στη ζύμη και πασπαλίζετε με το αλάτι και το δεντρολίβανο (μπορείτε να προσθέστε και ντοματίνια).
Τέλος, ψήνετε τη φοκάτσια για 20- 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Τη βγάζετε προσεκτικά από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Τη σερβίρετε στη συνέχεια.
Facebook | Instagram | You Tube
ΠΗΓΗ: www.giorgoserotokritou.com