Η αγνή ανάπτυξη του φρούτου και των φυτών χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων καθώς το φραγκοσυκο αποτελεί ένα φυτό χωρίς φυσικούς εχθρούς. Ακόμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία με ευεργετικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.
Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και βεταλαίνες, συνεπώς διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σημείωσε ότι σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Έχουν υψηλή διατροφική αξία
Πέρα από τη βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το φραγκόσυκο είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με μία μερίδα φραγκόσυκου να καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες!
Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα
Ακριβώς επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φραγκόσυκα βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Είναι light
Τα φραγκόσυκα είναι φτωχά σε θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150γρ.) αποδίδει 61 θερμίδες και δίνει 14γρ. υδατανθράκων, 1γρ. πρωτεΐνης και 0,8γρ. Λιπαρών. Ιδανικά για όσους προσέχουν τη γραμμή τους!
Αντέχουν σε ακραίες συνθήκες
Θα μπορούσε το φραγκόσυκο να γίνει μια σημαντική καλλιέργεια όπως η σόγια και το καλαμπόκι στο εγγύς μέλλον και να βοηθήσει στην παροχή μιας πηγής βιοκαυσίμων, καθώς και μια βιώσιμη καλλιέργεια τροφίμων και ζωοτροφών; Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο πιστεύουν ότι το φυτό, με την υψηλή αντοχή στη θερμότητα και τη χαμηλή κατανάλωση νερού, μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει καύσιμα και τρόφιμα σε μέρη που προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να αναπτυχθούν πολύ με τρόπο βιώσιμο.
Τα παγκόσμια μοντέλα κλιματικής αλλαγής προβλέπουν ότι τα μακροπρόθεσμα γεγονότα ξηρασίας θα αυξηθούν σε διάρκεια και ένταση, με αποτέλεσμα τόσο υψηλότερες θερμοκρασίες όσο και χαμηλότερα επίπεδα διαθέσιμου νερού. Πολλές καλλιέργειες, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και η σόγια, έχουν ανώτερο όριο θερμοκρασίας και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, όμως, απαιτούν περισσότερο νερό από ό, τι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο μέλλον.
“Οι ξηρές περιοχές πρόκειται να στεγνώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο καθηγητής Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας John Cushman, με το College of Agriculture, Biotechnology & Natural Resources του Πανεπιστημίου. «Τελικά, θα δούμε όλο και περισσότερα από αυτά τα θέματα ξηρασίας που επηρεάζουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια στο μέλλον».
Τροφοδοσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ως μέρος της μονάδας Experiment Station του College, ο Cushman και η ομάδα του δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας πενταετούς μελέτης σχετικά με τη χρήση του φραγκόσυκου ως εμπορική καλλιέργεια υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλών υδάτων.
Είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια της γης πραγματοποιείται με σύγχρονα μέσα, με τη βοήθεια της επιστήμης και με τη χρήση διαφόρων μέσων.
Μερικά απ’ αυτά είναι:
- η εντατικοποίηση των καλλιεργειών
- η μονοκαλλιέργεια
- η υπερβολική άντληση των υπόγειων νερών
- η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων κ.ά.
Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν τα παράσιτα στις συγκομιδές τροφίμων είναι επικίνδυνα στους ανθρώπους που καταναλώνουν εκείνα τα τρόφιμα. Πολλές συγκομιδές φρούτων και λαχανικών περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και μετά το πλύσιμο τους. Γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους, όπως η πιθανή τοξικότητα στους ανθρώπους (εργαζόμενους και καταναλωτές) άλλα και στα ζώα ή τα προϊόντα τους.
Τι είναι φυτοφάρμακα και πώς ταξινομούνται;
Ένα φυτοφάρμακο μπορεί να είναι μία χημική ουσία, ένας βιολογικός παράγοντας (όπως ένας ιός ή κάποια βακτηρίδια), ή και μία συσκευή που χρησιμοποιείται ενάντια σε οποιοδήποτε παράσιτο. Τα φυτοφάρμακα μπορούν γενικά να ταξινομηθούν ως συνθετικά φυτοφάρμακα ή ως βιολογικά φυτοφάρμακα. Με μια πιο σαφή ματιά τα διακρίνουμε σε:
- Αλγοκτόνα (Algaecides) που περιέχουν θειικό χαλκό
- Πτηνοκτόνα (Avicides)
- Βακτηριοκτόνα (Bactericides)
- Μυκητοκτόνα
- Ζιζανιοκτόνα
- Εντομοκτόνα (Ovicides, Larvicides, Adulticides)
- Ακαριοκτόνα (Miticides)
- Μαλακιοκτόναγια (Molluscicides)
- Νηματοδοκτόνα (Nematicides)
- Τρωκτικοκτόνα
Τα φυτοφάρμακα και η επίδρασή τους στην υγεία
Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στα φυτοφάρμακα και την επίδραση τους στη υγεία των καταναλωτών. Μια γενική ταξινόμηση των φυτοφαρμάκων με βάση την χρήση τους, τα διακρίνει σε εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, τρωκτικοκτόνα, μυκητοκτόνα, ενώ ανάλογα με τη χημική τους δομή, μια απλή γενική κατάταξη θα είναι αζωτούχα, πυρεθρίνες, οργανοφωσφορικά, οργανοχλωριωμένα, καρβαμιδικά κ.λπ. Η τοξικότητα και εμφάνιση των συμπτωμάτων της δράσης των φυτοφαρμάκων μπορεί διακριθεί σε δύο σαφείς κατηγορίες:
- στην οξεία από έκθεση 12- 24 ωρών, με συμπτώματα από ερεθισμό δέρματος αναπνευστικού και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις
- στην χρόνια από επαναλαμβανομένη έκθεση, που εκδηλώνεται με διαταραχές του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος μέχρι και καρκίνο. Οι πληθυσμιακές ομάδες που είναι πιο ευαίσθητες στη δράση αυτών των ουσιών είναι πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι στη γεωργία και στις διάφορες βιομηχανίες παραγωγής φυτοφάρμακων και στη συνέχεια σε επίπεδο οικογένειας, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.