Υλικά
- 400 ml χυμός Πορτοκαλιού
- 530 γρ. Ηλιέλαιο
- 50 γρ. Βούτυρο ανάλατο (λιωμένο )
- 50 γρ. Ζάχαρη άχνη
- ½ κουταλάκι μαγειρική Σόδα
- ½ κουταλάκι Κανέλα
- ½ κουταλάκι Γαρύφαλλο σκόνη
- 1 Πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- 1200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κιλό Καρύδια (χοντροκομμένα για το σερβίρισμα)
Για το σιρόπι
- 500 γρ. Νερό
- 700 γρ. Ζάχαρη
- 1 Πορτοκάλι κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια Κανέλας
- 100 γρ. Μέλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζετε στη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρετε.
Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνετε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
Προσθέτετε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί και ξεκινάτε να ανακατεύετε με το φτερό πολύ καλά.
Μετά προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε απαλά το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα .
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνετε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό περίπου.
Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα της επιλογής σας .
Τέλος πασπαλίζετε με χοντροκομμένο καρύδι.
Facebook | Instagram | You Tube
ΠΗΓΗ: www.giorgoserotokritou.com