Ένα ερώτημα που μας έχει προβληματίσει όλους, έστω και μια φορά, είναι τί πρέπει να προτιμήσουμε μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης. Η αλήθεια είναι πως καμία επίσημη έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι η χρήση του ενός είναι καταλληλότερη από τη χρήση του άλλου.
Η επιλογή αφήνεται λοιπόν στον καταναλωτή, ανάλογα με τις ανάγκες, τον τρόπο ζωής και τη γευστική του επιθυμία. Γι’ αυτό το λόγο και εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών προϊόντων, με σκοπό να σας βοηθήσουμε, χωρίς φυσικά να σας κατευθύνουμε, στην τελική επιλογή σας.
Το βούτυρο
Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που παρασκευάζεται από την κρέμα που βρίσκεται στην κορυφή του γάλακτος. Τα περισσότερα βούτυρα είναι φυσικά ενώ υπάρχουν και μερικά με αλάτι, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά. Το βούτυρο χρησιμοποιείται κυρίως για να απλώνεται στο ψωμί, αλλά και στο μαγείρεμα στην κατσαρόλα, στο φούρνο και στο τηγάνι.
Είναι καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Ωστόσο, περιέχει χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.
Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) καθώς και την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη), αλλά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την επίδραση της LDL χοληστερόλης. Συνιστάται η μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπών σε όχι περισσότερο από το 7% των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα, σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων την ημέρα. Μόνο μια κουταλιά της σούπας βούτυρο (περίπου 14 γραμμάρια), περιέχει 7 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
Το βούτυρο είναι επίσης μια σημαντική πηγή διαιτητικής χοληστερόλης. Η υπερβολική χοληστερόλη δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία, λόγω του ότι οι αποθέσεις λίπους, σταδιακά φράζουν τις αρτηρίες, κάνοντας λιγότερο αποτελεσματική τη ροή του αίματος προς την καρδιά, τον εγκέφαλο και προς άλλα μέρη του σώματος. Η διαιτητική χοληστερόλη, που βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα, έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος από ό,τι το λίπος που τρώμε στα φαγητά και τη συνολική πρόσληψη λίπους.
Ωστόσο, ορισμένα άτομα ανταποκρίνονται περισσότερο στη διαιτητική χοληστερόλη από ό,τι άλλα. Συνιστάται η μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης, σε 200 mg ανά ημέρα. Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, περιέχει 30 mg χοληστερόλης. Το βούτυρο μπορεί επίσης να περιέχει ελάχιστα ίχνη των ορμονών και των αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα.
Μαργαρίνη
Η μαργαρίνη είναι ένα τεχνητό προϊόν που αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Η «σκλήρυνση» του φυτικού ελαίου με τη διοχέτευση υδρογόνου σε υψηλή θερμοκρασία, παράγει τη μαργαρίνη. Ούσα φυτικής προέλευσης, δεν έχει καμία διαιτητική χοληστερόλη. Επίσης περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα «καλών» ακόρεστων λιπαρών – πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη – καθώς παράγεται από φυτικά έλαια (όπως τα έλαια από κανόλα, κράμβη, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο), τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπών. Αυτά τα ακόρεστα λίπη μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη HDL στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο τύπος των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαργαρίνης, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6 λιπαρών και λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ το έλαιο λιναριού, το σογιέλαιο και το έλαιο από κανόλα, περιέχουν ικανοποιητικά ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν άφθονα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και όχι αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών, μειώνουν την επίδραση των ω-3.
Η μαργαρίνη περιέχει trans λιπαρά οξέα.
Τα trans λιπαρά σχηματίζονται όταν το υδρογόνο προστίθεται στο φυτικό έλαιο, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Αυτό κάνει το λίπος πιο στέρεο και λιγότερο πιθανό να χαλάσει. Τα trans λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, με την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης HDL.
Πηγές
- https://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/healthy-eating/butter-v-margarine-which-is-healthier/
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/butter-vs-margarine/faq-20058152
- Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality
- Butter vs. Margarine: Which Is Healthier?
- Butter vs. Margarine: The Greasy Debate
ΠΗΓΗ: https://panosplatritis.health